SRCN naar Nepal (2015)

Door admin op wo, 16/12/2015 - 11:09

Brussel, 28 april 2015, vanaf Zaventem zijn er 4 SRCN leden en 3 honden vertrokken richting Delhi.

Katmandu, 29 april 2015, vanaf Delhi zijn we verder gevlogen naar Kathmandu, hier zijn we na een barre tocht, vanochtend aangekomen. In de chaos hebben we onze weg gevonden naar het USAR kamp. Hier gaan we voor nu ons bivak opslaan.

Kathmandu, 30 april 2015, Vanochtend met een eigen auto en Chauffeur vertrokken naar Tatopani in de streek Sindhupalchowk een gebied waar nog mensen onder het puin worden vermist. Onderweg daar naar toe wordt ons steeds gevraagd om op nog veel meer plaatsen te gaan kijken. Mensen daar zijn wanhopig. Mensen smeken om te komen zoeken, je wordt van het ene huis naar het andere gestuurd. Helaas nog geen overlevende gevonden, alleen maar doden.

Vandaag 3 gebouwen doorzocht, alleen maar doden gevonden. We hebben toestemming van de luchtmobiele brigade om met ons team overgevlogen te worden naar Tatopani. We worden per helikopter overgevlogen.

Nepal, 1 en 2 mei, In de hectiek veranderen de plannen nog wel eens. Hierbij wordt steeds de afweging gemaakt, hoe eigen veiligheid te waarborgen en hoe de bevolking het beste te kunnen helpen. IVM met veiligheid is de keuze gemaakt om niet met de helikopter te gaan. Op weg naar Sankhu gegaan. Bij zoekacties wordt het moeilijk. Er staat 50 man om ons heen en als we vragen achteruit te gaan doen ze dat even, maar zodra je je omdraait komen ze weer dichterbij, dat maakt het zoeken met de honden naar overlevenden niet eenvoudiger. We hebben besloten een Jeep met gids/chauffeur te regelen en vroeg weg te gaan naar plekken verder weg waar weinig hulp is. We overnachten dan in een bergdorpje in onze tenten. Het wordt Chautani of Tatopani. De dag daarna slapen we bij de gids. Een dak, stromend water, electriciteit, dat zal allemaal wel even speciaal zijn. We rijden nu naar een locatie waar nog geen hulp is geweest. Er zijn 4 USAR teams die een heel groot gebied moeten uitkammen, omdat wij volledig selfsupporting zijn, hebben we nu een gebied gekregen van het USAR waar nog niemand is geweest. We hebben nog een naschok mogen ervaren, iets wat we als bijzonder onprettig hebben ervaren.

Nepal, 3 mei, Nog een laatste dag zoeken, alleen doden, geen overlevenden meer. We gaan op weg naar het vliegveld en kijken of we een vlucht terug kunnen regelen naar Nederland, het zit er voor ons op.

Nepal, 4 mei, SRCN Reddingshonden keren terug uit Nepal. Na een week gezocht te hebben, met Reddingshonden in Nepal naar overlevenden, Keren op maandag 4 mei, 4 begeleiders en 3 Reddingshonden terug met een DC10 van defensie. In deze zware week hebben ze slachtoffers gevonden, helaas geen overlevenden meer. Daarnaast hebben ze de nodige humanitaire hulp kunnen verlenen.

Luchtmachtbasis Eindhoven, 5 mei, SRCN Reddingshonden keert terug op Nederlandse bodem. Om 17:55 is de DC10 van defensie geland en zijn we weer terug in Nederland. Hierbij kregen we een warm ontvangst van de aanwezige familieleden. We kijken terug op een enerverende week waarin we ons steentje hebben bijgedrage in de hulpverlening op locatie.

U kunt dit verder volgen op onze Facebook pagina www.facebook.com/srcn.reddingshonden

Om dit soort belangeloze inzetten mogelijk te blijven maken IBAN/SEPA nummer: NL44RABO0394850858 
 
BIC nummer: RABONL2U

Foto's en filmpjes zijn eigendom van SRCN, deze mogen zonder toestemming niet worden gepubliceerd